Вече е ясно колко ще бъдат машините за гласуване на предстоящите парламентарни избори

...
Вече е ясно колко ще бъдат машините за гласуване на предстоящите парламентарни избори
Коментари Харесай

ЦИК ще закупи абсолютния минимум от нужните машини за гласуване

Вече е ясно колко ще бъдат машините за гласоподаване на идните парламентарни избори – 9600. Такъв е броят на устройствата, които Централната изборна комисия (ЦИК) има намерение да закупи.

Това беше записано в на органа от четвъртък, с което се афишира социална поръчка на стойност 36 000 000 лева Цената на една машина ще бъде 3750 лева

Така излиза, че ЦИК има намерение да придобие абсолютния най-малко от нужните за изборите устройства. Това е по този начин по следната причина. В средата на септември т.г. Народното събрание утвърди по предложение на ръководещото болшинство да се с хартиени бюлетини и машини в цялата страна. Това значи, че жителите ще могат да избират дали могат да подадат своя глас с хартия или посредством устройството. Машини обаче няма да има в секциите в чужбина, както и в тези, в които право на глас имат по-малко от 300 гласоподаватели. От устройствата няма да могат да се възползват и жителите, които гласоподават с преносими изборни кутии, или в лечебни заведения, старешки домове и други профилирани обществени институции. По принцип изборните секции в страната са към 12 500. От държавната компания „ Информационно обслужване ”, която обработва изборните резултати, определиха на 9479 броя на тези секции, които имат не по-малко от 300 гласоподаватели – т.е. дават отговор на главното изискване, заложено от ръководещите в закона.

Като се заковава на 9600 броя на поръчаните машини, излиза наяве, че ще бъде осигурена по една машина за всяка секция. Това обаче оставя провесен въпроса - какво ще се прави, в случай че в изборния ден има голям брой неработещи устройства. От ЦИК поемат риска да останат без резерв, с който да се подменят възможните дефектирали машини.

ПРЕДИСТОРИЯТА

Това обаче е проблем, който остава да тежи само на раменете на ЦИК, след като ГЕРБ  по въвеждането, организацията и провеждането на машинното гласоподаване на изборите. Тук влиза и поръчката за устройствата – тяхното наемане или закупуване. Това вменяване на пълномощия се посрещна без всевъзможен възторг от изборните комисари и стана неофициалната причина за оставката на някогашния ръководител на комисията Стефка Стоева, която през август.

С от 27 октомври ЦИК дефинира техническите условия към хардуера и софтуера на машините, само че без да ги разгласява. Също тогава ЦИК изпрати писмо до основния секретар на Министерския съвет с молба специалистите на държавната администрация да оказват помощ за публичната поръчка, както и да вземат участие при оценката на офертите. На изборните комисари се наложи да молят за експертна помощ, защото ръководещите пренебрегнаха предлагането им да бъдат дадени пълномощия на ЦИК да разпорежда на други държавни органи действия по организацията на машинното гласоподаване.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР